


Vigtigheden af fysisk aktivitet for ældre udviklingshæmmede.
Hvorfor denne hjemmeside?
Mandag d. 19-09-2016 blev en gruppe studerende fra University College Lillebælt præsenteret for en problemstilling fra bostedet Vestereng i Svendborg kommune.
"Hvordan kan vi motivere vores ældre, der er udviklingshæmmede, til at være mere aktive i hverdagen.
Ved præsentationen af problemstillingen blev der lagt op til at personalet på Vestereng gerne ville integrere mere fysisk aktivitet i hverdagen. Dog manglede de idéer til hvordan de kunne motivere beboerne, samt hvordan dette kunne lade sig gøre i en i forvejen travl og presset hverdag.
Vestereng er et bosted for ældre udviklingshæmmede. Projektgruppen bestod af to sygeplejestuderende, to fysioterapeutstuderende og to ergoterapeutstuderende.
Udfordringen.
Levealderen for udviklingshæmmede har de senere år nærmet sig levetiden for den øvrige del af befolkningen. I takt med at vi bliver ældre gennemgår mennesket en række fysiologiske forandringer. Disse forandringer kan især blive udfordrerne for personer der er udviklingshæmmede.
​
Hvad sker der med kroppen når vi bliver ældre?
Med alderen mister mennesket en del muskelmasse. Dette påvirker kredsløbet, respirationen og bevægeapparatet i en negativ retning. Kredsløbet bliver påvirket ved at hjertetsmuskulaturen svækkes, derved får hjertet sværere ved at lave kontraktioner, og får på denne måde ikke for sendt tilstrækkeligt med blod ud i kroppen pr. hjerteslag. Ved inaktivitet bliver det sværere for kroppen at transportere blodet tilbage til hjertet via venerne, og det gør at der er øget risiko for ødemdannelse. Ift. respiration svækkes respirationsmusklerne, således at den maksimale vejrtrækning nedsættes.
​
I takt med at de udviklingshæmmede bliver ældre kommer der også flere aldersbetingede sygdomme, herunder demens. For udviklingshæmmede over 65 år har ca. 22 % udviklet demens. Dette er en stor procentdel ift. den øvrige befolkning hvor ca. 5 % over 65 år udvikler demens.
​
Det er især mennesker med Downs syndrom der er i højrisiko for at udvikle demens. Her udvikler ca. 80% af menneskerne Alzheimers.
​
Hvad kan fysisk aktivitet så hjælpe med?
Bevægeapparatet svækkes generelt, da der sker et tab af tværstribet muskulatur. Undersøgelser har dog vist at dette til en vis grad kan modvirkes ved hjælp af fysisk aktivitet. Derudover sker der gradvist tab af knoglevæv. På denne måde mister knoglerne deres styrke og bliver mere skrøbelige. Også her kan fysisk aktivitet modhjælpe forværring, idet at der kommer belastning på knoglerne.
Udover dette ser man at når mennesker med udviklingshæmning får demens, opstår behovet for flere og særlige metoder og rammer, for at sikre at de stadig har en meningsfuld hverdag. En af metoderne til at sikre en meningsfuld hverdag og vedligeholde funktionsniveauet, er fysisk aktivitet og motion.
​